De uitrol van Belgische 5G-netwerken is helaas nog niet voor direct. Er is te lang getreuzeld in dit dossier. De overheden van ons land komen maar niet tot een akkoord over de veilingsinkomsten. Volgens CD&V Kamerlid Roel Deseyn moeten Europa en België de ambitie hebben om voortrekker te zijn op het vlak van 5G. “Er is nood aan een revolutie van de redelijkheid. Het 5G dossier mag niet zomaar het voorwerp zijn van een rondje politiek getouwtrek. Er is geen tijd meer om te wachten, het is wel tijd om te handelen.”, aldus het parlementslid.

Deseyn wees op het risico dat landelijke gebieden heel wat jaren verstoken zullen blijven van 5G. Het Kamerlid deed tijdens het vragenuurtje een oproep om hiervoor bijzonder waakzaam te zijn. “Overal moeten burgers, ondernemers en auto's kunnen genieten van 5G. Europese automerken zien de uitrol van 5G als onontbeerlijk om de auto’s zelfsturend te laten worden. Na 15 jaar mobiele telefonie en mobiel internet zijn er immers nog steeds plaatsen waar men niet vlot kan bellen of surfen.”, zegt Deseyn. “Zonder wettelijke verplichting is een volledige landelijke dekking verre toekomstmuziek”. Hij gaat verder: “Men kan geen gemeenten uitsluiten op vlak van verkeersveiligheid of gezondheidszorg, want het zijn precies intelligente sensoren die op deze domeinen overal verschil kunnen maken.”

Een ambitieuze kennisregio heeft nood aan een performant telecomnetwerk en een investeringsvriendelijk klimaat. De vernieuwing van de gsm-licenties biedt een opportuniteit voor een snellere uitrol van 5G en om België een klasse hoger te doen spelen op vlak van mobiele telecommunicatie.”, besluit Deseyn.