CD&V-Kamerlid Roel Deseyn heeft een wetsvoorstel klaar dat de bestaande tax shelter voor de film en voor de podiumkunsten moet uitbreiden naar de productie van videogames.  Hiermee wil CD&V de sector -die momenteel niet kan optornen tegen de buitenlandse concurrentie- een serieus duwtje onder de rug geven.

Omzet gaming industrie hoger dan film- en muzieksector samen

In San Francisco is deze week de hoogmis van de gamingindustrie: de Game Developers Conference, de grootste beurs voor ontwikkelaars wereldwijd. Deze beurs toont aan dat gaming big business is geworden en allerminst een bezigheid is voor nerds. De omzet van games is wereldwijd groter dan die van de film- én de muzieksector samen. In 2017 bedroeg de omzet zo’n 108,9 miljard dollar, terwijl die in 2016 nog op 101,1 miljard dollar stond. De wereldwijde markt spreekt zo’n 2,2 miljard mensen aan, waarvan België slechts zo’n 43,6 mio EUR voor zijn rekening neemt. 71 game ontwikkelaars, vooral kleine bedrijven, produceren jaarlijks een 40-tal games.

 

Brain drain

Deseyn is echter bezorgd: “Jaarlijks verkassen zo’n 30 à 40 % van de Belgische alumni naar het buitenland. Onze brain drain is enorm, omdat er te weinig vacatures in de sector zijn.”, zo stelt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn. “Daarom stellen we een uitbreiding voor van de bestaande tax shelter naar de gaming sector toe. Onze maatschappij investeert immers miljoenen euro’s in onderwijs en dan is het toch even slikken dat zoveel afgestudeerden naar het buitenland gaan om daar te werken. Het gaat daarbij ook vooral om de crème de la crème van onze alumni, die over uitstekende vaardigheden en skills beschikken.”, aldus Deseyn.

 

België geniet een uitstekende reputatie op het vlak van het opleiden van studenten in de productie en coproductie van games, die nationaal en internationaal veel weerklank krijgt. Immers de opleiding “Digital Arts & Entertainment” (DAE) aan de Hogeschool West-Vlaanderen is uniek voor België en telt zo’n 850 studenten, waaronder 150 buitenlandse studenten. De opleiding levert volleerde en polyvalente alumni af, die geknipt zijn om te gaan werken in de game industrie. Eind september 2017 werd DAE zelfs door The Rookies, een organisatie die wereldwijd naar creatief talent speurt, uitgeroepen tot “Best Game Design & Development School”. Ook in Limburg en Namen zijn er specifieke opleidingen.

 

“Maar desondanks de uitstekende opleidingen in ons land blijft de game industrie zelf eerder een kleine creatieve sector, die kampt met financieringsproblemen. Door het uitblijven van een specifiek gamebeleid bijten vooral de kleine bedrijven en starters hun tanden stuk op de buitenlandse concurrentie. Het kost België jobs en daarmee ook belastinginkomsten.”, licht de West-Vlaming toe.

Tax shelter Gaming
 

Via een tax shelter kan de Belgische game industrie daarom de benodigde financiële boost kunnen krijgen. Dat blijkt duidelijk uit buitenlandse voorbeelden. Deseyn stelt een bedrag van 2,5 miljoen euro per game voor met een maximale ontwikkelingstermijn van vier jaar. “Dit zal ons jobs opleveren. Zo verdubbelde de werkgelegenheid in de Finse game industrie op slechts 5 jaar tijd van 1.020 jobs in 2009 naar 2.400 jobs in 2014.”, zegt Deseyn. In vergelijking met België stelt Finland dus bijna 5 keer zoveel mensen tewerk in de game industrie. Dankzij de tax shelter realiseerde de Finse game industrie een omzet van 1.800 mio EUR in 2014. Volgens het Kamerlid staan de 43,6 miljoen EUR omzet en de 500 arbeidsplaatsen, die de Belgische game sector in 2014 genereerde, hierbij in schril contrast. Tel daarbij op dat tussen 2012 en 2014 de Finse overheid 14 miljoen EUR geïnvesteerd heeft in haar gaming industrie. “In amper 5 jaar tijd heeft Finland een return on investment gecreëerd van ruim 6.000%,” aldus Deseyn. Concluderend stelt Deseyn dat deze tax shelter wel moet samengaan met een verhoogde waakzaamheid met betrekking tot eventuele verslavingsproblematiek en de aanzet tot gokken. “De Gemeenschappen moeten de nodige kwaliteitseisen vooropstellen.”, besluit Deseyn.