Het wetsontwerp “economische relance” werd vandaag gestemd in de commissie, dit ontwerp omvat de voorzieningen voor tariefvergelijking op basis van gebruiksprofiel. CD&V Volksvertegenwoordiger Roel Deseyn pleitte er al eerder voor dat de consument met één klik al zijn gebruikersdata naar de tarievensimulator kan sturen. Het goedkoopste telecomtarief zoeken in de jungle aan tariefplannen kan in de toekomst automatisch via de website www.bestetarief.be.”, aldus Deseyn. Via de T-test kunnen zij met één klik vaststellen of ze bijvoorbeeld 10 euro per maand kunnen besparen.”, zegt CD&V Volksvertegenwoordiger Roel Deseyn. Hij diende in november 2016 een wetsvoorstel in dat het vergelijken van telecomtarieven voor de consument moet vergemakkelijken.

Om tariefplannen te kunnen vergelijken, moeten consumenten beschikken over hun reële

verbruik. Op basis daarvan kunnen zij dan opteren voor het voor hen persoonlijk meest voordelige tariefplan. Operatoren beschikken over gedetailleerde informatie m.b.t. het reële verbruik van hun klanten zoals belminuten, sms-verkeer, up- en downloadvolumes en stellen deze informatie ter beschikking op hun persoonlijke pagina’s (genre MyProximus, MijnTelenet,…).”, legt Roel Deseyn uit.

De minister van Telecommunicatie antwoordde vorige jaar nog op een schriftelijke vraag van Deseyn dat “het idee om een rechtstreekse raadpleging van de prijsvergelijker vanuit de klantenpagina mogelijk te maken, niet in aanmerking is genomen omdat dit voor de operatoren vanuit een praktisch oogpunt te zwaar is om uit te voeren.” Ook het BIPT stond in het verleden eerder afwijzend tegenover Deseyn zijn initiatief en wees op de hoge kosten voor iedere operator. Dankzij het aandringen van Deseyn zullen de operatoren en de telecomregulator hun websites aanpassen. “Hierdoor zal meer druk op de telecomprijzen ontstaan doordat consumenten gemakkelijker kunnen tarieven vergelijken en overstappen naar de goedkoopste aanbieder.”, besluit het parlementslid.