Op voorstel van Kamerlid Roel Deseyn bevestigt het parlement vandaag het open karakter van het internet en werpt het een dam op tegen het doelbewust blokkeren of vertragen van internettoepassingen. Deseyn diende daartoe een resolutie in. Die maakt ook bijkomende investeringen door de telecomoperatoren in gespecialiseerde producten over hetzelfde netwerk mogelijk.

De resolutie, die vandaag in de Kamercommissie Infrastructuur unaniem werd goedgekeurd, vraagt de federale regering om op Europese fora internetneutraliteit te verdedigen, en meer specifiek de in april 2014 door het Europees Parlement gestemde tekst. De resolutie vraagt de regering om het blokkeren van (legitiem) internetverkeer onmogelijk te maken, de transparantie over het netwerkbeheer te versterken en een kader te scheppen voor bijzondere diensten die een gegarandeerde kwaliteit vereisen.

 

‘Internet is als een publieke haven’
In de VS is internet formeel een nutsvoorziening zoals water en elektriciteit geworden. De Amerikaanse telecomwaakhond FCC verstrengde op 26 februari 2015 zijn aanpak voor de internetneutraliteit. Sindsdien is het in de VS verboden om legaal internetverkeer te blokkeren of verkeersstromen tegen betaling voorrang te geven ten nadele van gelijkaardige diensten of concurrenten.

Consumenten en kleine innovatieve ondernemingen maken zich terecht zorgen en vrezen een televisiemodel voor het internet. Roel Deseyn onderstreept: “Het internet moet een open platform blijven waar telecomoperatoren of hardware fabrikanten geen voorselectie maken van websites en diensten. Internet is zoals een publieke haven: ieder schip moet welkom zijn. De prijs om voor anker te gaan en de kwaliteit van het lossen en laden mag niet afhangen van de kleur van het schip of zijn bemanning.”

Stap voorwaarts voor kmo’s in voor de rest evenwichtige resolutie
“Het is ook een stap voorwaarts voor onze kmo's”, vervolgt Deseyn. “Die hebben nu de garantie dat ze innovatieve toepassingen kunnen blijven ontwikkelen, zonder dat ze daarin geremd worden door operatoren die zelf concurrerende diensten ontwikkelen. Buitenlandse voorbeelden toonden de noodzaak van die garantie aan.” Dedecker beklemtoont ook het evenwicht in de resolutie: “Het is belangrijk dat ook de operatoren zelf gespecialiseerde diensten met toegevoegde waarde en bijkomende kwaliteitsgaranties kunnen blijven ontwikkelen.”

 

Tot in een recent verleden was internet neutraal. Maar de laatste jaren waren er verschillende incidenten en pogingen het open karakter te beperken. Verschillende Europese operatoren blokkeren of discrimineren legaal internetverkeer. In België verboden twee mobiele operatoren het telefoneren over de internetverbinding (VOIP) via hun algemene voorwaarden. Na druk vanuit het parlement werden die voorwaarden aangepast, aanpassingen die nu met deze resolutie blijvend bekrachtigd worden.

Roel Deseyn stelt dat, als een Europees regelgevend initiatief uitblijft, België zelf stappen moet ondernemen.