De eID zit in de lift. Jaar na jaar groeit het aantal unieke gebruikers dat zich aanmeldt met de digitale handtekening op de identiteitskaart. Maar CD&V-Kamerlid Roel Deseyn waarschuwt: “Was de eID aanvankelijk het toonbeeld van innovatie, dreigt men nu de aansluiting met de toekomst te missen. Digitale tools moeten continu in ontwikkeling zijn om mee te gaan met hun tijd”.

Een eerste probleem situeert zich bij onze belastingaangifte. Zo zouden gebruikers van Tax-on-web zich niet kunnen aanmelden met hun kaartlezer via de internetbrowser Edge, onderdeel van het nieuwe Microsoft Windows 10. Bevoegd minister Van Overtveldt erkent het probleem en wijst naar een update van 2 augustus 2016. “De deadline van de belastingaangifte lag op 13 juli 2016. Deze fix van Microsoft kwam voor 5 % van de internetgebruikers dus rijkelijk te laat. We hebben trouwens vastgesteld dat browser Edge nog steeds problemen vertoont. Het kan niet zijn dat gebruikers omwille van recente software de toepassing niet meer kunnen gebruiken. We roepen de minister op om afspraken te maken met Microsoft.”, klinkt het bij Deseyn.

Het CD&V-parlementslid stelt verder ook vast dat de eID nog steeds niet is ingebouwd in de sim-kaart van een gsm. “Nochtans heeft toenmalig minister van Ondernemen dit reeds vijf jaar geleden geopperd.”, licht het CD&V-parlementslid toe. “De smartphone is het authenticatiemiddel van de toekomst. De overheid mag de trein van innovatie niet missen en moet net als locomotief moderne toolkits voor de burger en bedrijven aanbieden.”, vult hij aan. Deseyn wijst erop dat vier banken en drie telecomoperatoren zich verenigd hebben om een oplossing uit te bouwen. “Dit is een lovenswaardig initiatief. Als de app aan de technische vereisten voldoet, kan men dit gebruiken om in te loggen bij overheidstoepassingen zoals Tax-on-web of MyPension. Ook mensen die geen klant zijn bij een van deze 7 bedrijven moeten zich mobiel kunnen identificeren. Het is essentieel dat deze applicaties voor iedereen toegankelijk blijven en bovendien gratis zijn.”, besluit Deseyn.